ALAM PEKERJAANKU


 

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

UTS Marketing Solutions Sdn Bhd adalah tempat pekerjaanku yg pertama setelah hampir 4 bulan aku tamatkan pengajianku. Jawatan aku masa tu adalah Executive Telemarketing, serius memang x related langsung dengan bidang yang aku belajar.Tapi nak wat macam mane, xboleh memilih kerja sangat. Tugas aku adalah memasarkan produk insurans kepada pelanggan melalui telefon. Nama produk yang aku promote time tu ialah produk BSN 1 DINAMIK , insurans untuk personal accident. Mula2 keje tu mmg aku rasa susah sangat2..sape yang nak beli kalau jual insurans melalui phone?? aku sendiri xbole percaya...tapi aku relax je dulu.. tgk macam mne keadaannya..honestly sku suka sangat2 dengan environment tempat keje yang meriah dan ofismate2 yang sangat2 happy go lucky..cuma cabarannya adalah semasa bekerja, nak meyakinkan pelanggan yang aku hubungi.. kebanyakan pelanggan rasa insecure atau pn kurang selamat bila dapat panggilan dari dari telemarketing ni..sbb mereka takut nak percaya n risau panggilan itu berunsurkan penipuan..memang aku xsalahkan mereka.. tapi itulah salah satu cabarannya..macam2 perangai customer aku hubungi..ada yg ok tu ok la..yang kurang ajar pun ade, yang gatal pun ada, yg terlalu percaya sangat pn ad, malah ada jgk yg wat aku ni mcm pakar kaunseling plak, siap wat luahan perasan bagai..aku pn tadah telinga jela, nak letak call xsampai ati..n ad jgk yang nak pinjam duit..ingat aku ni along ke??adoii..tu yg membuatkan aku rasa nak gelak ad, nak marah ad, nak nangis pn ad..haha...tapi ape2 pon nak cari rezeki kne la sabar..aku keje kat situ pn sampai abis kontrak 3 bulan je, sebenarnya da dapat offer jadi permanent staff da, tapi aku xboleh tahan and parent pun xgalakkan aku stay keje situ lagipun jauh sangat, aku pn berhenti laa..tapi serius aku xdapat lupakan kenangan bersama mereka..
        Lepas aku berhenti keje dari situ, aku pun mula menggagau cari keje lain, sambil2 menunggu tawaran keje, aku pun tolong la mak aku berniaga nasi lemak, lauk2 pauk, kuih muih, dan sebagainya. ( sape2 yang nak order nnt roger2 k, dijamin puas ati..haha, sempat lagi promote ). Then lepas 2, 3 bulan aku mengganggur aku dapat panggilan interview dari Syarikat Takaful Malaysia Berhad (HQ) jawatan sebagai admin. Mase interview tu memang berdebar2 sangat sampaikan org HR yg nak interview aku tu siap bagi masa untuk aku sampai aku hilang nervous, entah kenapa aku bole jadi nervous camtu, sedangkan interview da banyak kali da, tapi kali ni nervous sgt..macam xpnah xnampak org je...nasib baik la ada special person ni selalu bagi semangat n dorongan untuk aku..( thanks sgt2 awk... ^_^ ). Mase interview tu mmg kne speaking abis la, tergagap2 pon aku redah je..hrap2 org HR tu paham..Tapi masa tu xtau nape aku xrase confident langsung, aku rase macam xde harapan je dapat keje situ, sebab ramai yg interview sumenye nampak macam educated je gayanye. aku rase kerdil sangat. Tapi , aku xkisah.. at least aku da mencuba n timba pengalaman. Aku pn tunggu punya tunggu panggilan dari Takaful sampai hujung minggu tp xde yg call pn..aku pun da give up, mybe bukan rezeki aku ni...Minggu depannya plak, tiba2 aku dapat 3 panggilan , firstly..dari company celcom centre, call suruh dtg interview, offer untuk jawatan customer service, secondly plak dari TM centre, same jgk offer untuk jawatan customer service..and lasty, panggilan dari Takaful, Yess!! aku dapat keje tu...and esoknye aku diminta ambik offer letter...Alhamdulillah..mmg xsangka..
Aku mula bekerja pada ari ketiga lepas aku dapat panggilan tu..Mereka perkenalkan aku dengan semua staff2 yang same department dengan aku..Aku suka sangat dengan environment tempat keje aku, selesa dan sumenye based on syariah compliance / islamik. Cuma dalam banyak2 staff kat situ, aku sorang je yang paling muda, yang lain sume org2 lama, da kwen n beranak pinak blake..tapi tu xmematahkan semnagat aku...n Alhamdulillah, hujung bulan ni da 4 bulan aku berkhidmat di situ..Ok la ..tu aje yang dapat kucoretkan ari ni ..ada masa nanti aku bebel lagi..its time to sleep..Assalamualaikum... ^_^

 Gambar2 kenangan semasa kerja di UTS dulu..
  
















32 comments:

  1. Assalam..
    Hai, ..
    sy nk mtk pdapat ckt bkaitan Uts solutiln sdn bhd ,boleh x?
    Sy sbnrye dh ada keje tetap, tp sy dpt twran keje uts sama gn jwatn pricess bella..
    Adakah Uts btul2 plihan y tpt, sy msh dlm dlema nk atau xnk.. Sbb taraf hdp kt Kl mmg tggi. Klu msk mgkin 9jun akan mlapor,klu x stil keje sini.
    Sy dtawrkn gj dlm rm1500 gn elaun rm200,.. Jd sy nk tnye kmsyen dia boleh mcpai 2k -3k kew?
    Harap sgt pdapat Pricess Bella..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum.
    saya nk tnye tntg UTS tu. btol ke komisyen dy tggi? ade dgr cite, klau tk cpai sales 60%, komisyen burn. btol ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur ainie sy dlu pun krje uts 1year mmg kalau xcpai trget kmisen akn burn so kne la krje trget 1 month leceh2 pun 21 customer yg apply..nie untk prudential dkt uts lain2 xpasti

      Delete
  3. Agak2 satu hari berape org kene call ??

    ReplyDelete
  4. Xtntu..mereka bg list detail pelaggn yg kte akn kol.. ad kpi nye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole bagi info skit psl kerja ni..sye next week intrview di plaza see how chan jln raja chulan..ok ke syrkt ni..

      Delete
    2. Kalau suke bidang telemarketing ..try la..saya bertahan 2bulan je kat uts ni...

      Delete
  5. Xtntu..mereka bg list detail pelaggn yg kte akn kol.. ad kpi nye..

    ReplyDelete
  6. i pun tgh keje kt uts skrng..I campaign celcom sunlife malaysia takaful..1st month mmg susah smpaikan dpt 1 sales je yg 1st month tu..tp i usaha jgk sbb keje skrng ni susah kan..n then pada bulan yg kedua tu i punya performance makin baik..sales tu tiap2 hari dapat la jgk..mmg best keje kt uts. seriously best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai dalniel next week i akan interview di uts . susah tak cara interview nya ? ada tips tak untuk interview di uts . Thank you .

      Delete
  7. Interview esok dekat UTS. Quality Assurance. Wish me luck! Macam meriah je environment kerja dia. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suriani dh msk kj uts ke?blh share pengalaman x,sbb isnin ni ada iv kt sn

      Delete
    2. suriani dh msk kj uts ke?blh share pengalaman x,sbb isnin ni ada iv kt sn

      Delete
    3. Klau rase boleh kerja dalam bidang sales ..try la...

      Delete
  8. Esok interview dkt UTS. Trima kasih kpd semua..rasa smgat dah nk pergi..

    ReplyDelete
  9. Mrs aliescha dah masuk keje uts ke?

    ReplyDelete
  10. UTS is a legal company who represent company like Bcard? Bonuslink? I saw alot bad comments about this company. May i know is this company a true representative appointed by those company?

    ReplyDelete
    Replies
    1. UTS company represent company like cimb,bsn..to promote their new insurance product..

      Delete
  11. I got TL position at UTS kwsp changkat...
    masih dilema nk g ke tak..huhu pls help me..campaign foundation under ngo katanya

    ReplyDelete
  12. I got TL position at UTS kwsp changkat...
    masih dilema nk g ke tak..huhu pls help me..campaign foundation under ngo katanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau TL ok la..jngan telemarketing.. haha..gaji boleh kot kalau TL

      Delete
    2. Bole tahu TL dgn telemarketing aoa beza..

      Delete
    3. Bole tahu TL dgn telemarketing aoa beza..

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Telemarketing keje kene buat sales melalui telefon.. TL (team leader) ni yg akan pantau awak.. kire dia macam boss la.. kalau awak xdtg sakit..semua kene bgtau dia.. performance awak xbgos...dia yg kene menjawab dengan pihak atasan..

      Delete
  13. Assalamualaikum saya nak tanyee saya da apply dan akan temuduga jadi betol ke syarikat niyhh ade

    ReplyDelete
  14. As salam. Sy pon dpt interview company ni next week.. untuk jawatan telemarketing.. Adakah sy kena buat sales and capai target setiap bulan ? and akan burn if not received the target ? please share.

    ReplyDelete
  15. As salam. Sy pon dpt interview company ni next week.. untuk jawatan telemarketing.. Adakah sy kena buat sales and capai target setiap bulan ? and akan burn if not received the target ? please share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup buat sales... klau xcapai minimum 60-70% target komisen kire burn la..kire korang makan gaji basic la rm1400.00

      Delete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...saya dpt intrview utk telemarketing kt uts. Saya ada degree..so gaji dya akan based on degree ke o still around rm1500? Terima kasih

    ReplyDelete
  18. Salam. Hi, boleh sy tahu apa beza quality assurance executive dgn telemarketing? Is it it same job? Sbb sy ada iv bulan 6 ni. Tgh confuse lg nak pergi ke tak. Huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...